Spår med komplikationer

Idag har vi varit ute i spårskogen igen, med vissa komplikationer. Ca 400 meter, 4 timmars liggtid.
 
Började super bra, han gick på spåret lugnt och bra och höll fint tempo. Gick på fint i spåret tills det kommer en stor hund i älghundsmodell mot oss som skällde ut oss efter noter, ägaren hörde jag långt borta som skrek efter sin hund som antagligen hade dragit. Mozart vart välifrgt spak och tappade helt spåret, så jäkla töligt när han hade gått så himla fint.
 
Jag själv va osäker på vart spåret gick men gav han ett försök att hitta det men han gick åt helt fel håll och det märktes att han va osäker. Besluta att gå tillbaka till spårstarten och börja om helt med en fortsatt osäker hund och jag börja bli nervös att han faktiskt skulle misslyckas för det känndes som han hade blivit lite knäckt av det som hänt. Men med lite stöttning från mig så kom han igen igen och jäklar vad han gick sen, har aldrig sett honom spåra så bra! Gick som en klocka hela vägen till klöven i lagom tempo och slog inte alls lika mycket han har gjort de senaste gångerna vi spårat. De va en rejält trött kille efter en trevande start som hitta klöven men va stolt han vart när han hitta den. O bar den som den va finast i hela världen till bilen. Mattes pôjk de!!
 
Nu är det anlagsprov som gäller!
Är sjukt nerövs för att misslyckas på de men försöker intala mig själv att det är ju inte hela världen.
 
 

Träningsträff

Träningsträff i Eskilstuna idag och jag är lite fundersam på om jag verkligen fick med mig rätt hund i bilen i morse för jäklar va duktigt han va. Är verkligen supernöjd! Jobbade bra, tyst och stadgan vet jag inte riktigt vart han hitta men stadigt satt han! Kände verkligen att jag kunde slappna av, ett sitt/stanna räckte och för första gången lita jag verkligen på att han satt tills han fick lov att gå. Känns som lillkillen har mognat mycket på senaste tiden! Fast hade koppel på när Ossian körde för dit känner jag inte riktigt att vi har kommit än.
 
Började med inkallning förbi en kastad dummie, svårt sa Mozart som gärna ville springa till dummien men till slut så. Det jag ska tänka mer på, inte bara i denna övning utan generellt är att växla fortare mellan att ha sagt till honom när han gör fel till att berömma när han gör rätt.
 
Fortsatte med att gå och ställa ut en dummie en bit bort och hade med oss hundarna. Mozart körde tävlingslydnadsstyle och gick fot med superkontakt hela vägen. Aja inte lätt att skilja på. När vi va tillbaka kasta Annica först en enkelmarkering som skulle hämtas. Efter det så kasta hon en enkelmarkering som hon set tog bort, skickade och blåste stoppsignal. Funka hyffsat, önskar att han lyssnar bättre på pipan men det känns som det är på gång i alla fall. Jag ska tänka på att vänta ut honom lite innan jag blåser stopp för att låta honom inse själv att det är nog inget här.
 
Nästa övningen börja vi som den förra med att ställa ut en varsin dummie och gick en bit bort. Vände oss från dummien och fick ta en varsin enkelmarkering. Sen vända om och skicka på linjetag. Här blev han lite osäker och svajig men det är bara att jobba vidare så han blir säker på kommandot. Jag ska även tänka på att va nästan övertydlig i hur jag står i skickat för att hjälpa honom i rätt riktning.
 
Sist körde vi enkelmarkeringar i hög växtlighet vilket vi inte har gjort förut så första skicket fick han inte ner näsan ordentligt men jobba jätte bra så tillslut så fick han allt in den. Nästa skick hamna dummien på samma ställe och han hade redan kopplat att han måste längre ner så det gick fortare. Nästa skick så hamna dummien en bit bakom den första nedslagsplatsen vilket innebar att han va tvungen att ta sig över en gammal lega, nått han inte heller gjort förut. Han sökte väldigt noggrannt av första nedslagsplatsen men när han insett att den va tomt så sökte han sig djupare ut fick in den. Gjorde några mer skick och han jobba på bra men krafterna tröt mot slutet. Men väldigt stolt matte!
 
Efter vi hade fikat fick han även göra en platsliggning med Annicas Pingla. Nyttigt att få göra det med ny och säker hund. Låg stadigt men lite nyfiken på Pingla va han allt. Hmmm
 
Nöjda och trötta styrde vi sen hem mot karlstad igen med massa nya tips och råd från Annica som vi ska jobba vidare på!
 

Utmaningar!

Det är genom att utmana sig själv man kommer framåt och utvecklas sa en klok människa till mig en gång och idag har jag och Mozart utmanat oss genom att gå utan koppel och möta helt okända människor. Låter säkert som en baggis för en del men en utmaning för mig, inte minst i att våga för min största skräck är att han ska springa fram till nån. Men lillfisen skötte sig exemplatiskt. Sånna saker värmer gott i mitt hjärta!
 
Har faktiskt på senaste tiden kännt att jag har börjat lita mer och mer på honom och tycker han har blivit mer lyhörd på mig och faktiskt lyssnar vilket känns jätte skönt men vi ska fortsätta utmana oss, man måste ju våga försöka!
 
Får se om jag skriver lika fina ord om honom i morgon, ska iväg till kennelmamma Annica i Eskilstuna på träningsträff. Ska bli jätte kul för det va ett tag sen jag var där så ska bli kul o träffa alla igen! Vi har ju mest kört lydnad nu på senaste också så ska bli kul med lite jaktträning igen:) Hoppas Mozart visar sin finaste sida bara;)
 
 
 
 

Skogstur

Idag började vi dagen med att åka till Forshaga med Tonje och Avannah och utforska skogarna där. Blev lite svamp, lingon och blåbär plockade och hundarna va mer än nöjda o få spana runt i skogen. Mycket lek men varvat med lite ordning och reda då han fick gå jaktfot eller bakom mig o han skötte sig fin fint.    
 
Fina Avannah
 
 Två mycket nöjda hundar och jag har som alltid med mig den blötaste hem;)
 

Finaste

Det finaste man har ställer man på bordet <3
 
 
 
 
 

Egen variant

Mozart körde en egen variant av klossträning, vart ju en snygg platsliggning i alla fall;)

En dag kvar!

En dag kvar att gå upp när klockan ringer 4.45, i morgon är sista dagen på sommarjobbet och de ska bli så skönt. Ska ut o fira med goa arbetskollegor på kvällen att vi är fria igen;) Men slut på jobb är det inte riktigt än, fredag och lördag är drar hockeyn igång men nån turnering innan säsongen, lite skumt i augusti men ska bli kul o komma tillbaka till arenan!
Sen blir det två veckors ledighet innan jag påbörjar mitt sista år på universitetet!
 
Tror Mozarts dagar ute hos mamma förra veckan har gjort honom gott också för jisses vilka fina pass han har gjort i lydnaden denna veckan.
 Ingångarna har jag börjat om på nytt med och poletten börjar trilla hos honom, snart kanske krashlandningarna är ett minne blott, förhoppningsvis i alla fall.
Även positionerna börjar bli bättre och han sätter sig rakt nästan alla gånger i halterna. Har verkligen vart petnoga med att bara belöna när det är som jag vill ha det och det har gett resultat tycker jag. Annars har det gärna blivit att jag har belönat honom för att jag tyckt att han har gjort det jag velat bra innan men han har fått belöningen vid ett halvtaskigt avslut. De där med timing med belöning är inte helt lätt alla gånger.  
 
 
 
 
 
.

Gör om, gör rätt

I Måndags va jag och Mozart iväg på privatträning för Malin i tävlingslydnad och man kan väl säga att det blev ett pass med lite fokus på gör om gör rätt. Han kan ju alla moment i lydnadsettan men det jag känner att vi inte riktigt har koll på är positioner och ingångar och där har jag slarvat lite så han har inte lärt sig det ordentligt. Så det kika vi på och fick med mig bra övningar tycker jag och jag tror inte det är långt borta förrän poletten trillat ner, redan på träningen gjorde han fina framsteg. Kika även lite på ställandet som jag tycker han gör lite för segt så där ska vi backa lite och köra med externbelöning bakom honom igen. Funderar även på om jag ska lära honom hoppstå istället för att få det riktigt snyggt.
 
Har även kikat lite på träningstävlingar och ska nog anmäla oss till en sån framöver för att se hur vi ligger till mer i skarpt läge, för när vi tränar går det riktigt bra oavsett störning. Det är ju bara att få till positioner och ingångarna bättre men trots att inte de sitter tror jag ju han klarar ettan.
 
Men just nu blir det inget tränat för jag är hundlös. Körde ut honom till mamma igår så han spenderar några dagar på landet eftersom jag ändå jobbar sent. Får väl se om han vill komma hem o bli stadshund igen bara för han blir borskämd med långa skogspromenader, möjlighet o bada varje dag och går lös på tomten hela dagarna.  
 

RSS 2.0