Kursavslutning

Idag va de dags för kursavslutning med tävlingslydnadskursen och vi gjorde en liten lättsam träningstävling med att man blev kommenderad, fast vi fick göra om momenten om de blev helt knas av dem. Jag har inte kedjat ihop momenten innan utan bara tränat momenten för sig så valde att göra två kedjor med belöning mellan så de va lite spännande o se om han skulle hålla ihop.

Platsliggning
Även om det bara va en träningstävling så kom nerverna(hur ska jag klara av en riktig tävling;)) så va på helspänn och tror Mozart kände av detta lite, han låg stadigt hela tiden men tyckte han titta lite väl mycket åt sidorna. Sen hade inte jag riktigt hunnit rasta honom ordentligt innan vilket jag måste tänka på om vi ska tävla nån gång.
Det blev en liten incident med hunden som låg brevid Mozart också som plötsligt reste sig och stack till sin ägare, kändes som mitt hjärta stannade ett tag för även om det bara va träning vill jag inte att han ska resa på sig, men han låg allt kvar så gick fram och belönade honom fast det inte gått 2 minuter.

Kedja ett
Linförighet - Måste jobba mer på kontakt och förbereda honom på momentet redan innan vi går in på plan. Efter tävlingsupplägget så fick vi lite mer hjälp av Malin och bytte belöningsplacering och det funka mycket bättre så de ska vi köra vidare på. Gäller att trixa lite med det för att de ska funka har jag märkt.
Läggande under gång - Precis när jag sa ligg så tappa han kontakten med mig så de vart inget läggande, gjorde om det och då satte han det jätte fint.
Inkallning - Han gör det bra och har fina ingångar men han använder mig fortfarande lite som stoppkloss även fast de blivit väldigt mycket bättre.

Kedja två
Ställande - Det här är ett litet orosmoment, skulle han lägga sig eller ställa sig eller bara följa med mig vidare. Han ställde sig super bra, faktiskt det momentet jag va mest nöjd. Härligt!
Apport - Här hade min hjärna slutat fungera. Först hade jag apportbocken alldeles för långt från honom när jag sa apport och självklart reste han sig för att ta den. Helt mitt fel. Vi gjorde om och då säger jag fot istället för apport men han gjorde det han skulle ändå. Tur att nån av oss hade koll på läget;)
Hopp - Tjuva en gång och sprang runt, korta ner avståndet till hindret och då va de inga problem så det behöver helt klart tränas mer på.

Från när vi börja har det helt klart gått framåt med momenten men det är även en del att slipa på och fick ett bra kvitto på vad det är idag. Ska även börja träna mer i kedjor med honom nu, han klara de riktigt bra faktiskt men man märker på honom att han förväntar sig belöning efter varje moment.  

Så nu ska vi nöta vidare så får vi se om det blir någon start för oss framöver. Jag har inte som målsättning att det blir i år men men vet ju aldrig beroende på hur det utvecklas.


Prova på jaktprov

Sista tillfället på jaktkursen idag och de va dags att bekänna färg då upplägget var som ett litet jaktprov fast med dummies.

Vi gjorde så som det går till men att hälsa på domaren och sen fick vi gå fot bakom skytten en bit dit vi skulle göra markeringar. han gick faktiskt bra men vid några tillfällen fick jag påminna honom då han hamnade lite långt fram.

Markeringar
Två enkelmarkeringar med skott. Jag har aldrig kört med skott förut men de va inga problem, stadigt satt han också. Minus va ju dock att han vart lite pipig men fick i alla fall inte gå förän han va tyst.

Linjetag
Här har vi en del kvar så han blir säker på att ut är rakt ut men han fixa de bra ändå när vi gick lite närmare.
Märks även att jag mest tränat på korta avstånd da han går spikrakt en bit men när han inte hittar nått så viker han av och börjar söka istället. Det får vi bli bättre på helt enkelt!

Sök
Här va han så himla duktig och han fick massa beröm av Malin att han söker av området bra, tar terrängen bra, går även djupt och fastnar inte vid områden. Han jobba på jätte bra men blev trött fort så efter fyra inlevererade dummies av sex så fick det räcka. 

Är så jäkla nöjd med honom idag, det gick verklgen över förväntan. Han va stadig, fokuserad, fina avlämningar och tyst förutom pipet vid markeringarna. Han fick även sitta passiv en kort stund när ett annat ekipage körde och han fixa de bra tyckte jag.  

Avlutningsvis så testa vi lite vilt och än en gång överaskade han matte. Han hämtade pippisar som han aldrig gjort annat. Mjukt och fint och lämnade till och med av bra i hand.(Hade även laddat upp med kattmat bakom mig) Mest förvånande va att han vart knäpptyst trots att Malin gjorde kast och jätte stadig vid min sida, trodde det skulle va tvärtom, att han skulle tagga ännu mer än vanligt.(Han kanske hamna i chock;)) Tummen upp i alla fall!

Fasen innan idag hade jag tänkt ta ett litet uppehåll med jaktträningen för jag tyckt att han har varit lite i obalans senaste veckan och det har synst främst på jaktträningen så istället hade jag tänkt fokusera ett tag på lydnaden och ta upp spårandet igen. Så gör han så här mot mig och visar hur jäkla bra han är! Får kanske tänka om igen;)

Måste även ge en eloge till Malin som hållt i kursen, det har verkligen varit toppen upplägg och även om det gått upp och ner efter vägen så har vi fått med oss en massa bra och känns som att det gått framåt!
Hoppas på en fortsättningskurs i höst:)


Lite framsteg igen

Äntligen lite framsteg efter förra veckans dipp. Tävlingslydnadskurs igår och de gick så jäkla bra! Härlig attityd och förväntan i momenten men ändå inte för het, de gillas! O ännu bättre, han höll ihop bra mellan momenten.
Har hittat hans superbelöning nu till lydnaden som han gör allt för att få och med det har väldigt mycket släppt och vi har kommit en bra bit på vägen nu.

Idag körde vi ett litet pass med jaktträning. Hade en mycket sammarbetsvillig kille idag till min stora lycka och de va inte många tassar han satte fel och gjorde han det så va de inga problem att bryta honom och göra om. Gjorde inte nån jätte avancerad träning utan va mest ute efter att han skulle lyckas och vi skulle ha kul ihop eftersom vi hamnade i en konflikt förra veckan.
Det blev lite stadgeövningar, närsöksignal, stoppsignal och linjetag i ''fyrkanten'' som har blivit min favoritövning, tycker att det är efter vi börjat använda oss av den som vi har fått bättre sammarbete. Kan ju bara va en ren slump också men de känns bra!


Slappar i trädgården med ett ben efter träningen   


Det ska va kul att träna hund...

..och just nu är det allt annat än kul.
Efter gårdagens jaktkurs känns det som jag bara tappade allt för det va inte alls roligt varken för mig eller Mozart.

Hade kurstillfället vid vatten och jag vet att han taggar till på det men trodde det blivit bättre. Själva träningen gick väl hyffsat, han klara av att se en markering i vatten och sen vända och iställe gå på ett linjetag åt andra hållet, vilket inte alls va en självklarhet. Så det får jag väl se positivt att han faktiskt va styrbar fast han va fokuserad på vattnet.

Men mellan arbete va han en pina. Taggad till tusen och pipig, inget jag gjorde hjälpte och jag ville helst sätta mig på en sten i grina. Mest frustrerad blev jag för att jag vet hur bra han har blivit i passiviteten och så kom det här bakslaget. 
Det resultera ju i att vi hade en konflikt hela träningen och det är det sista jag vill för det blir ju inte bra åt något håll. Får ju nästan ge Mozart en eloge ändå i att han faktiskt genomförde övningarna så pass bra han gjorde för jag har nog aldrig varit så sur någong gång när vi tränat. O hade vi inte varit på kurs hade jag satt honom i bilen o åkt hem. Nu när jag tänker tillbaka så borde jag ju kanske gjort det ändå men när man är på kurs vill man ju ändå va med...jaja gjort är ju gjort och ingen idé o älta det. 

Det har gått mycket tankar fram och tillbaka nu hur vi ska gå vidare. Måste lägga upp nån slags plan på hur jag ska jobba med honom när det kommer till vatten. Helst utav allt vill jag ju neutralisera det så att han inte tycker att det är nån stor grej, men hur??
Jobba mycket vid vatten och från vatten är väl det jag än så länge kommit fram till, och träna mycket lydnad vid vatten. Får börja där och se hur det utvecklas.

Inget upplyftande inlägg idag men vi bryter ihop o kommer igen!


RSS 2.0