Lite allt möjligt

Började ny kurs idag, inte för Mozart utan för mig på universitetet, 7,5 poängskurs i KBT. Riktigt intressant föreläsning idag då vi prata om olika typer av inlärning och mycket kunde man relatera till hunträning vilket våran föreläsare gjorde ganska mycket för att få lätta exempel.
Vi pratade om hur beteenden kan förstärkas, försvagas eller släckas ut beroende på vad man får för konsekvenser av beteendet. Väldigt spännande men det hände väl mer än en gång jag kom på mig själv att jag satt och funderade på olika träningssituationer jag och Mozart hamnar i och vad jag kan förändra för att förstärka det beteendet jag vill ha.


Tassarna har blivit mycket bättre nu också, bytte salva till apotekets tassalva, är väl samma som försvarets tror jag. Såg resultat på någon dag bara och det är ett stift så va lätt att applicera och man slipper kladd. Mycket nöjd:)
Börja fälla har han gjort också, tur att jag ska hem till Tonje i morgon för då blir det till att låna hennes furminator, måste skaffa mig en egen snart också. 

På träningsdelen har det inte hänt så jätte mycket. Fokuserar på lugn och följsamhet så det är inte så mycket att skriva om. Fortsätter jobba på att han ska kunna släppa apporter men det måste jag träna med andra hundar. När det är vi två är han jätte styrbar och laddar inte alls på det sättet, och det är ju jätte skönt att se för då vet jag ju att det finns hos honom. Han behöver bara mer succesiv störningsträning tror jag.


Torra tassar

Vintern har satt sina spår och har märkt att Mozart har fått väldigt torra tassar och även början till sprickor i trampdynorna. Han har inte ont av de men har börjat smörja dom varje kväll efter sista kiss turen så hoppas det blir bättre, tycker jag sett en liten skillnad.

Haft toppen väder här idag, riktigt vårväder och jag har varit ledig så vi tog en riktigt lång tur idag på dagen. Hur skönt som helst.
Passade på att träna lite fotgående och läggande under gång under promenaden. Lägganden brukar va Mozarts grej och han gör det jätte fint men idag va han inte alls med mig. Han bara kolla på mig som att jag va dum;)
Så fick backa tillbaka helt från början och tillslut så fatta han vad jag ville och fick tillbaka dom fina lägganden han har.
Har påbörjat träningen av ställande under gång så skulle ju tro att det va därför det blev lite fel i kommunikationen, tränar ju båda med att jag går baklänges så det är väl inte helt lätt att hålla isär kanske.
Nöjd att vi hitta tillbaka i alla fall.


Gammal bild från i somras


Bra träning

Det vart ett träningspass idag tillsammans med Camilla och Tyra, en lyckad sådan dessutom:)

Åkte ut till grusgropen och lät hundarna röjja ur sig lite först.
Sen blev det att jobba ifrån dummie, gjorde den övningen vi gjorde på träningen hos Annica sist. Låtsas lägg ut dummie och sedan vända från den. Började med att gå ifrån honom och blåsa stoppsignal och sen gjorde vi om övningen och gjorde en inkallning istället. Han tyckte det va jobbigt men det gick super bra ändå, utan koppel till och med!

Körde även jaktfotgående och la ut två dummies som vi gick mot och förbi. Han gick så pass stadigt så öka störningen med att droppa en dummie snett bakom mig när vi gick och gick toppen det med.

Inkallning mellan två dummies blev det med och han kom jätte fint men sen så krånga jag till de lite och hade inte belöningen redo ordentligt och släppte fokus på honom för en sekund och då tog han sin chans och sprang och hämta en. Så jäkla dumt av mig men men..
Vi gjorde om och gjorde rätt och fick ett bra avslut

Körde honom mestadels lös idag med och han klara av de fint även i passivitet när Camilla och Tyra gjorde lite övningar, till och med när Tyra gick på en apport. 
Så bra att träna med honom lös när Tyra är med för hon är så lugn så de påverkar honom positivt:)
Han fick även sitta lös själv en stund när jag hjälpte Camilla i en övning och då la han sig till och med ner, tummen upp!
Lite pipig när jag lämnade honom men va envis och väntade tills han va tyst innan jag gick tillbaka.

Så väldigt nöjd med dagens pass, lite ofokuserad i början med jobbade upp oss. Bara han börjar tänka till så landar han och gör sitt bästa.


 


Omotiverad...

Usch den här veckan har jag vart helt omotiverad till hundträning, har vart så jäkla tråkigt väder. Ena dagen snöar de och den andra är det jätte fint och härligt att va ute men de resulterar ju i att det blir blött o slaskigt överallt..Mozart tycker iof att det är lajbans med snö så han klagar inte, fräser runt som en tok i snön gör han.

Så det har mest blivit promenader, tränat ''här'' under promenaderna har vi gjort i alla fall. Jobbat mellan två punkter där jag vill att han ska gå ''här'', tycker det är enklare att jobba mot ett mål och verkligen driva igenom att han ska gå i rätt position. Har även märkt att han lätt tappar fokus och glömmer det om det blir för lång sträcka.

Ikväll jobbade jag på ljust och fräscht med Henrik Schyffert och Fredrik Lindstöm. Stog i garderoben så kunde se hela showen och den va bitvis riktigt kul:) 
Mozart va hos farfar och efter att vi kom hem vet jag inte va de blev för nog att han är lite mammig men ikväll har han vart extrem. Ska ligga så nära som de bara går o snosa, lillskrutten <3

I morgon hoppas jag på bra väder i alla fall för då har jag planerat lite hundträning, Planen är stadga, fotgående och vända bort från attraktiva föremål.


Tränat

Idag har vi varit hos Annica i Eskilstuna och tränat igen, lika trevligt som vanligt och bra övningar, toppen väder hade vi också:)
Nöjd med våran insats, fotgåendet hade vi lämnat hemma idag dock;) Bitvis bra men de va lite trögt att få igenom det idag tyckte jag. Bara o träna vidare! 
Så gjorde vi lite övningar med att jobba från retning som va jätte bra men de va svårt för honom att släppa området.
 Men körde det säkra före det osäkra idag så vi kom igenom övningarna utan onödigt trassel och konflikter så jag är nöjd.
Avsluta med två fina inkallningar mellan två personer som stog och bolla med en varsin dummie också, härligt med ett riktigt bra avslut:)
Det känns som vi är på rätt spår faktiskt.


Blev inget fotande idag men älskar hans uttryck på denna bilden;)
 


Stoppsignal

Att befästa stoppsignal är ju inte det lättaste med en hund som är väldigt motiverad att hitta dummies har jag märkt.
Är han lös på frikommando går det också bra. Men att reta honom lite och skicka honom mot ett område där han tror att det ligger något och få honom att lyssna på stoppsignalen är lite svårare. I köket sitter det jätte bra nu men ute så blir retningen lite större men de går framåt.

Idag när vi träna körde vi den övningen som vi testa i Söndags, kasta en dummie så han ser, ta bort den, skicka mot området och blåsa stoppsignal.
Fösta gångerna tog det ett tag innan han lyssna så fick gå lite närmare honom och så belöna jag med godis när han gjorde rätt.
Sen hade nog poletten trillat ner för sista gången vände han direkt så då tyckte jag har va förtjänt av en dummie så kasta en brevid mig, gick runt lite för att få fokus på mig och skickade honom på den sedan. Bra avlämning fick jag också så då va jag mer än nöjd så det fick räcka så=)

Han även testat den övningen med att sätta en skål med godis bakom honom, kalla in och blåsa stoppsignal. Vet inte riktigt hur jag ska göra där för när han stannar sätter han sig lite på snedden så han är beredd att springa bak mot skålen. Man ser riktigt att han sitter o laddar mot skålen o de vill jag ju inte...

Tränade lite linjetag idag också och det går framåt det med. Idag kasta jag en tennisboll bakom oss och för att sedan vända om och skicka honom på ett linjetag mot en dummie han hade vart med och lagt ut. O tennisbollar i Mozarts värld är väldigt roligt och en ganska stor störning men han gick allt rakt ut mot dummien. Det börjar ta sig, härligt att se att det man nöter med faktiskt ger resultat:)


RSS 2.0